The story of Lyon❤

12:03


Dobro došli u moj novi post, za današnji post sam odlučila da vam predstavim Lion u najboljem mogućem svetlu. Nadam se da ću uspeti 

Put u Francuski grad Lion sam planirala skoro mesec dana. I kada je napokon trebalo da krenemo nisam mogla da dočekam. Sam put do Liona i nije bio toliko zanimljiv deo ovog putavanja, međutim svaki drugi trenutak proveden u ovom gradu je bio čaroban. Prvo ću vam opisati specijalitete koje sam probala pa onda sve ono što sam videla.
Probala sam nekoliko vrsta sireva od toga:
Edam-koji je savršen
Gaudu-koja mi se dopada ali je Edam lepši
Kozji sir sa koricom- Lep je ali je previše jak,a ja ne volim jake sireve.
Buđavi ovčiji sir- Ne jedem ovčje proizvode jer mi mirišu neprijatno, međutim ovaj sir nije tako mirisao. Prejak je za moj ukus, a to što je buđav ne ide u njegovu korist. 
Izvinjavam se što ne znam nazive ovih sireva ali mi valjda ne zamerate.

Probala sam i njihove palačinke koje se ne razlikuju puno od naših.

Probala sam i Mille Foils (valjda sam dobro napisala) što u prevodu znači hiljadu listića , a u pitanju je kolač sa lisnatim koricama i kremom od vanile. Ovaj kolač me je oduševio.

Takođe sam probala i jedan jako interesantan kolač od čokolade.
Dakle spolja je kao korica od torte,normalno čokoladna, onda ide sloj hrskave čokolade pa sloj kremaste čokolade. Ne znam mu ime ali ukus neću nikada zaboraviti, pretpostavite da je savršen.

S'obzirom da sam došla u Francusku čudno bi bilo ne probati makarunse (macaroons). Probala sam od čokolade i vanile. Bez obzira koliki sam ljubitelj čokolade ovog puta glasam za vanilu. Macarunsi su sličnog ukusa kao domaće puslice, samo što imaju krem između dva kolačića. Definitivno sam odlučila da ih pravim uskoro pa ću sa vama podeliti utiske. 

Prvi dan smo izdvojile za obilaženje naselja u kom smo bile. U pitanju je deo Liona pod imenom Saint Genis. Tu se nalazi prelepa katedrala. Iz zgrade u kojoj smo smeštene mama i ja se vidi njen vrh tj. kupola. 
U celom naselju preovlađuju stare građevine iz prošlog veka, naravno to su skromnije zgrade. U pitanju su niske zgrade do tri sprata. Nemaju puno detalja ali su krečene u interesantne boje.


Nekoliko narednih dana smo iskoristile za šetnju po buticima i tržnim centrima. 

Takođe smo posetile brdo na kome se nalazi jedna prelepa crkva. Sa tog brda se vidi ceo Lion. 


Narednih dana smo posetile i muzej na ušću (Musé des confluences). Taj muzej se nalazi na ušću Sone u Ronu. Nismo obišle postavku ali smo se popele na vrh . Ceo muzej je odrađen u gvožđu i prednji deo je zastakljen. Sa jedne od terasa posmatrala sam dve prethodno pomenute reke. Na jednom velikom brdu se nalazi Notre Dam de Furvier, rimska bazilika. Sastoji se iz tri dela. Spoljašnjost je puna detalja. Dok se ispred same bazilike nalazi velika bista lava koji je simbol ovog grada. Unutrašnjost glavne kapele je ispunjena pozlaćenim mozaicima, dok je i sam oltar pozlaćen. Druga kapela na vrhu ima zlatnu bistu Djeve Marije ili St Marie kako oni kažu. Cela ta kapela je posvećena njoj. Sam oltar je zlatan i u centru se nalazi njena statua dok su svuda oko nje anđeli. U pitanju su statue, a ne ikone kao kod nas. 
Takođe se sa tog brda vidi ceo Lion.

Tog dana smo posetile i Rimski teatar koji se nalazi na istom brdu. U pitanju je ogroman Rimski teatar koji se prostire na velikoj površini. Takođe ima i delove za buržoaziju, odakle su samo oni mogli da posmatraju gladijatore koji se bore dole.


Posetili smo i stari deo Liona. Tu su bogataške zgrade, stare i savršeno odrađene pune razni kitnjastih detalja oko prozora i vrata.


Sledeće što smo posetile je bila ulica Viktor Igo koja je puna butika u prizemlju dok su spratovi stambeni. Zgrade su izgrađene odavno u romanskom stilu i pune detalja. Jedna zgrada je dugačka beskonačno mnogo a visoka samo dva sprata.
Obišle smo i Belle Cour, glavni trg na kome se nalazi statua Luja XIV i veliki točak koji menja boje.
Takodje smo videli i veliku fontanu sa sirenama.
Obišli smo Lionsku operu koja ima donji deo koji je izgrađen u romanskom stilu dok se na njega nadovezuje crni polukružni krov sa statuama rimskih muzičara.
Lionska opština se nalazi u centru ovih kitnjastih zgrada. Ispred nje se nalazi statua žene sa četiri konja koja je u letnje vreme fontana. Opštinske kupole su sa pozlaćenim detaljima.
Narednog dana smo obišle Lionski akvarijum. Tu se nalaze brojne vrste riba. Čak imaju i bebu bele ajkule i bebe tigrastih ajkula. Ribe su u zasebnim akvarijumima koji su podeljeni na kontinente,rečne i morske .


Lionski park je ogroman, sadrži Botaničku baštu, Zoo vrt, jezero i biciklističke staze, zbog svega toga se našao na listi stvari koje moram posetiti u Lionu, pa sam tako i uradila. Videla sam brojne životinje: medveda, lavove, jaguara, leminge, flamingose, majmune, patke, aligatora itd. U Botaničkoj bašti sam uživala u brojnosti biljaka. Dan proveden u parku je definitivno za pričanje. Šteta samo što je zima pa brojno cveće nije rascvetanu, da jeste mostići i bunari bi izgledali daleko lepše.


XOXO,milicaamar

You Might Also Like

2 коментара

 1. Odličan post! :) Gotivim baš Francusku, baš bih volela da posetim Lion. Smatram da Francuska nije Pariz i da ima još toliko lepota koje čekaju da budu istražene. (:
  Jesi li na ovo putovanje išla sa školom kao exkurzija, ili sa drugaricom/mamom? *-*

  Novi post :) | Instagram

  ОдговориИзбриши
 2. Wow! Drago mi je da si se prelijepo provela u Lyonu, grad je zaista predivan! I drago mi je da si ove fenomenalne fotkice i doživljaje podjelila s nama <33 Nadam se da ćeš uskoro posjetiti još neki grad koji ti se sviđa :*
  Novi post -> Peany

  ОдговориИзбриши