Jovanka Orleanka, glas u plamenu

10:56

http://www.vulkani.rs/
Ovde možete kupiti knjigu

Tekst je iz ove knjige"Gospa iz Orleana" je jedna od najkontraverznijih ličnosti evropskog srednjeg veka. Ni njena herojska dela je nisu spasla lomače, na kojoj je spaljena zbog jeresi (vera) . Ali narod, koji je nije video u plamenu lomače,odbio je da prihvati njenu smrt tako da su i godinama posle toga verovali da je viđaju na raznim mestima.
Godine 1412. u današnjoj varošici Domremi la Pisel, u seoskom  domaćinstvu Žaka Darka    rodila se devojčica kojoj su dali ime Žean. U to doba Francuska je trpela posledice dugogodišnjeg rata Valoa protiv engleskih Plantagentea i Lankastera, kasnije nazvanog Stogodišnji rat.

Kada je Jovanka napunila tri godine na vlast je stupio Henri V.
Maloletni Šarl VII, bio je u izbeglištvu u Burgu kada mu je 1422 god. umro otac, a on ustoličen za kralja Francuske.
Kako je potpisivanjem sporazuma u Troau, zaključeno presto je dodeljeno Henriju VI, i tada je rat ponovo buknuo.
Narod je Jovanki,koja je od svoje 13 god. govorila da joj se gospod obraća preko Sv. Mihajla,Sv. Kataline i Sv. Margarite, prepoznao vođu koji će kralju vratiti vlast nad francuskim posedima.. "Glas Gospodnji mi 2 ili 3 putanedeljno govori da moram da prođem... i grad Orlean oslobodim opsade, rekla je devojčica.Posle susreta sa Šarlom VII, Jovanka Dark je proglašena za plemkinju, te je uzela ime Jovanka od Arka, ili Jovana Orleanka (Jovana Or le Anka) i bila ustoličena za viteza. Kao Božja glasnica, Jovanka Or le Anka je organizovala ii povela kraljevsku vojsku koju je naoružala pre svega duhovnim oružjem. Sedamnaestog jula objavljena je veličanstvena ceremonija krunisanja u Remsu, kojom je Đarl VII konačno ustoličen na Francuskom prestu.
dana 23. 05. 1430.  nakon što je ranjena u Parizu, Jovanku Or le Anku je pred Kompjenjom(papom) zarobio Žan od Luksemburga u službi Burgundije a na zahtev  Pjera Košonas, biskupa Bovea, Burgunci su je predali Englezima. Jovanka je prebačena u Ruan gde je stavljena na muke i  gde ju je zbog jeresi osudio inkvizicijski sud kojim su predsedavali zamenik inkvizitora Žam Lentr i biskup Košon. Jovanka je i pored svih muka ostala verna bogu. Godine 1431. 30. maja Jovanka je spaljena na lomači, i poslednje što je rekla bilo je "Isuse!" Ta reč idalje lebdi Francuskom i idalje proganja potomke njenih ubica za koje se ne zna da li postoje s obzirom da su svi urli odmah posle Jovankine smrti.

You Might Also Like

0 коментара