Историја Индије

20:14

Своје име Индија дугује старом персијском називу реке Инд - Синду. По уставу, држава се може називати и по свом називу у хинди језику Барат (भारत). Неке групе, нарочито муслимани, користе назив Хиндустан.
Индија је имала значајну улогу у историји човечанства, јер је била место где се развијала једна од четири највеће старе цивилизације, центар великих трговинских путева и великих царевина. У њој су се развиле три велике религије - будизамламаизам и хиндуизам, а и ислам је оставио неизбрисив траг.
Цртежи из каменог доба на стенама у држави Мадја Прадеш су најстарији докази људске активности у Индији. Остаци првих насеља стари су 9000 година. Прва цивилизација у долини реке ИндВедска цивилизација, имала је свој врхунац између година 2600. п. н. е. и 1900. п. н. е. По неким теоријама, око 1500. п. н. е,аријевска племена су се из централне Азије преселила у Индију и преузела доминацију.
Од 6-ог века п. н. е., верске реформе доводе до процвата будизма и ђаинизма. Хиндуизам се развија из ведске културе.

Таџ Махал у Агри је најпознатији споменик Индије
У првом миленијуму постојало је мноштво краљевина у Индији. Династија Маруја дала је будистичког владара Ашока, филозофа и реформатора, који за Индијце има готово митски статус. Династија Гупта је доминирала у периоду познатом као „Златно доба Индије“. Наука, уметност, литература, математика, астрономија и филозофија су све доживеле велики напредак под покровитељством ових владара.
Током другог миленијума нове ере, велики делови Индије потпадају под власт муслимана, прво Султаната у Делхију, а каснијеМогулског царства. Процењује се да је од 1000-1525 убијено 80 милиона Индуса.
У осамнаестом веку Индију је колонизовала Британска империја и прогласила Индијско царство 1877, под својим монархом као сувереном. Француска и Португал су задржале своје мање колонијалне испоставе. После дуге борбе за независност, под вођством Махатме ГандијаЏавахарлал Нехруа, и других, Индија је 1947. године постала независна држава.

You Might Also Like

0 коментара